Professionel støtte til borgere med behov for respiratorisk hjælp

Når det gælder borgere med behov for respiratorisk hjælp, står A Priori klar til at yde afgørende støtte.
A Priori har nogle af de mest erfarne konsulenter indenfor respirationsområdet og har et indgående kendskab til denne gruppe af borgere i eget hjem. Vi vægter faglighed højt og sætter en ære i at få selv de mest komplekse opgaver i god gænge.
Det handler for os om at skabe mest mulig livskvalitet for borgeren (og dennes familie) i en meget vanskelig livssituation.
Vi har forståelse for, at selv de mindste justeringer kan betyde en stor forskel i borgerens livskvalitet. Og vi brænder ikke mindst for at bidrage til at skabe den bedst mulige livskvalitet for denne gruppe.
Hvem er de borgere, der har brug for respiratorisk hjælp?
Der er tale om patienter med kroniske vejrtrækningsproblemer, som primært stammer fra ekstrapulmonale faktorer, hvilket betyder, at disse faktorer har deres oprindelse uden for lungerne. De har et vedvarende eller tilbagevendende behov for respiratorisk behandling. Typisk falder deres primære diagnoser inden for specifikke kategorier som spinal muskelatrofi, muskeldystrofier (muskelsvind), polio (børnelammelse), alvorlige trafikrelaterede skader, svær skoliose (unormal krumning af rygsøjlen) og visse andre specialiserede nerve- og lungesygdomme.
Oftest kæmper disse patienter ikke kun med vejrtrækningsproblemer, men også med alvorlig fysisk handicap. Mens de fleste af dem bor i eget hjem, er de afhængige af hjælp fra både familiemedlemmer og respiratoriske hjælpere til at opfylde deres daglige behov.
Vigtige elementer i koordinering af respiratorisk pleje
Baseret på vejledningen om koordinering af respiratorhjælp fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet vedrørende kronisk respirationsinsufficiens, fremgår følgende nøglepunkter:
- Respiratorisk behandling, der omfatter diagnostik, efterbehandling og hjemmepleje, er en specialiseret hospitalsfunktion, der administreres af respirationscentre. Der er tre respirationscentre i Danmark: Respirationscenter Øst, Respirationscenter Vest og Respirationscenter Syd.
- Denne behandling udføres i samarbejde med en regional hospitalsafdeling i patientens bopælsområde.
- En væsentlig opgave for regionsfunktionen er at vurdere graden af respiratorisk svækkelse og vælge passende behandlingsstrategier. Dette omfatter at træffe afgørende beslutninger, især vedrørende påbegyndelse af langvarig eller permanent respiratorisk behandling, baseret på en grundig forståelse og detaljeret vurdering af den underliggende tilstands progression.
- Ansvaret for at bestemme kravene til det foreskrevne tekniske udstyr og dets vedligeholdelse ligger hos centrene i samarbejde med hjemstedssygehuset.
- Respirationsbehandling kan delegeres til en respirator hjælper som en lægefaglig aktivitet, men det overordnede sundhedsfaglige ansvar ligger hos lægerne på respirationscentrene, uanset hjælpernes ansættelsesstatus.
- Respiratorhjælperen er forpligtet til at yde respiratorisk hjælp til patienten i hjemmet i overensstemmelse med de retningslinjer, der er fastlagt af det ansvarlige respirationscenter.
Hvad er en respiratorisk hjælper?
En respiratorisk hjælper er en specialiseret eller grundigt uddannet person, der primært er ansvarlig for at yde hjælp og pleje til personer med vejrtrækningsbesvær eller personer, der har brug for respiratorisk terapi. En respirator er et apparat, der hjælper patienter med at få tilstrækkeligt med luft, når de ikke er i stand til at trække vejret selv. I et hjemmemiljø omfatter en respirator hjælpers rolle håndtering af praktiske behandlingsaspekter, overvågning af patientens vejrtrækning og sikring af, at udstyret fungerer korrekt.
Hvordan assisterer A Priori borgere med behov for respirationshjælp?
Hovedpunkter til, hvordan vi yder respiratorisk hjælp og overvågning hos A Priori.
Skræddersyet hjælp til respiratoriske behov
Hos A Priori er vores tilgang til at hjælpe borgere med behov for respiratorisk hjælp både unik og dybt menneskecentreret. Vi begynder med at fokusere på hver enkelt persons specifikke behov og skræddersyr vores tilgang til at matche deres behov med en respirator hjælper, der besidder præcis de rigtige færdigheder.
Rekrutteringsproces baseret på samarbejde
Processen med at rekruttere respiratoriske hjælpere er en samarbejdsindsats, der involverer aktiv deltagelse fra både den enkelte borger og A Priori. Centralt i dette samarbejde er etableringen af tillid, som er afhængig af gensidig respekt og en stærk interpersonel forbindelse.
Ekspert-sammensatte respiratoriske teams
Vores dygtige team af konsulenter besidder en omfattende viden om respiratoriske opgaver, som er blevet opdyrket og forfinet gennem mange år. Denne ekspertise gør dem i stand til omhyggeligt at sammensætte respiratoriske teams, der er skræddersyet til de enkelte borgeres unikke omstændigheder og behov. De er ansvarlige for at lave vagtplaner og sikre, at arbejdstider og vagtlængder overholder de rammer og betingelser, der er fastsat af respirationscentrene.
Pålidelig respiratorisk plejeassistance
A Priori er forpligtet til at levere pålidelig og omfattende respiratorisk hjælp. Vi har højtuddannede og erfarne respiratoriske hjælpere, der er tilgængelige for at yde støtte og overvågning på deltid eller 24/7, hvilket sikrer kontinuerlig pleje af respirator- eller maskebrugere.
En medmenneskelig tilgang til respirationspleje
Vores team af respiratoriske assistenter er mere end bare dygtige fagfolk; de er engagerede og passionerede individer, der er dedikeret til at hjælpe dem, der har brug for respiratorisk overvågning. Kernen i vores tilgang er et fast engagement i menneskelige værdier og en ægte vægt på medfølelse i enhver interaktion. Vores respiratoriske hjælpere anerkender de komplicerede specialiserede behov og bidrager ikke kun med forståelse og empati, men også med skarpe analytiske evner, der sikrer rettidig og passende respons.
Omfattende netværk af eksperter
Vores omfattende netværk af eksperter omfatter samarbejde med kommuner, regioner og en bred vifte af fagfolk i hele landet, herunder erfarne sygeplejersker, uddannede social- og sundhedsassistenter og dygtige og medfølende pædagoger. Det giver os mulighed for at sammensætte det mest passende og kompetente team til at levere respirationshjælp og overvågning.
Overholdelse af retningslinjer fra regionale sundhedsmyndigheder
A Priori’s organisering af respiratorisk hjælp og overvågning følger nøje de retningslinjer, der er fastlagt af regionens sundhedsmyndigheder. Dette indebærer, at sammensætningen af et respiratorisk team bestemmes ved at evaluere de væsentlige færdigheder og faglige kategorier, der kræves i en bestemt situation, der er vurderingen fra det stedlige Respirationscenter.
Kontinuerlig læring og faglig udvikling
Hos A Priori prioriterer vi kontinuerlig læring og faglig udvikling. Vores medarbejdere gennemgår løbende supervision, som omfatter deres daglige arbejdsopgaver, arbejdsforhold, overholdelse af regler og at holde sig opdateret med udviklingen inden for respiratorisk pleje. Denne forpligtelse til læring og vækst sikrer, at vores team forbliver opdateret og trygge i deres pligter og roller, hvilket fremmer en følelse af sikkerhed og jobtilfredshed, der gavner alle involverede.
A Priori´s faglige teamschef afholder også løbende møder med de enkelte teams, og hvor det er nødvendigt gør vi brug af ekstern supervisor.
Respiratorisk hjælp og BPA-ordning hos den samme borger
Ifølge Social-, Bolig- og Ældreministeriets vejledning om koordinering af respirationshjælp og borgerstyret personlig assistance er her de vigtigste punkter:
- Når en borger har brug for både respiratorisk hjælp og borgerstyret personlig assistance (BPA) samtidig, og en enkelt person kan yde begge dele, bør regionsrådet og kommunalbestyrelsen aftale at dele udgifterne til de overlappende timer. Koordinering af ydelser til personer med begge behov er med til at forbedre deres livskvalitet og optimere ressourceudnyttelsen.
- Denne aftale ændrer dog ikke på de underliggende ansvarsområder. Ansvaret for respiratorbehandling ligger fortsat hos lægerne på respirationscentret, mens ansvaret for generel pleje, overvågning, ledsagelse og andre ydelser i henhold til serviceloven ligger hos kommunalbestyrelsen.
- Fordelingen af udgifter bør tage højde for, at udgifter til respiratorhjælp typisk dækkes af regionsrådet, mens udgifter til ydelser efter serviceloven generelt finansieres af kommunalbestyrelserne.
Vi er godkendt som BPA-leverandør af Socialstyrelsen
Hvis du er borger med en BPA-ordning og har brug for respiratorisk hjælp, er A Priori her også for at hjælpe dig med det.
Vi er officielt godkendt af Socialtilsynet som BPA-leverandør. Vores landsdækkende tilstedeværelse giver os mulighed for at betjene BPA arbejdsledere over hele landet, uanset hvor de befinder sig.
Vores ekspertise strækker sig til at yde støtte i din rolle som daglig arbejdsleder for dine hjælpere. Vi håndterer effektivt det administrative ansvar i tæt samarbejde med dig og sikrer, at du bevarer din uafhængighed og selvstændighed. Du vil have en dedikeret BPA-konsulent til løbende støtte.
Du kan have tillid til, at A Priori er din betroede partner til at håndtere de juridiske og praktiske administrative aspekter af din BPA-ordning.
Vi kan også tilbyde professionel omsorg og støtte til børn med handicap i deres eget hjem, samt til krævende enkeltmandsprojekter, der involverer psykiatriske diagnoser eller selvskadende adfærd, hvor den røde tråd blandt disse sager er det midlertidige behov for 1:1 støtte.